Sernik cytrynowy

na 22 kwietnia 2012 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

To chyba najprostszy przepis na sernik, z jakiego korzystam, ale jego prostota sprawia, że jest niezawodny – zawsze się udaje. Ostatnio piekłem go na święta i wszystkim bardzo smakował, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

Przepis na sernik cytrynowy

Składniki

kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek
  • 300 g cukru (można użyć mniej)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania podkładu z kruchego ciasta. Składniki zagniatamy szybko, tak by uzyskać gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone rozkładamy na dnie, natłuszczonej formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, gdzie pieczemy w 180 st. C około 20 minut.
Studzimy podkład i zabieramy się za masę serową.
Twaróg, jeśli nie mamy mielonego, musimy zmielić dwa lub trzy razy.
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg i szybko miksujemy.
Następnie dodajemy kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, rodzynki, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione i ostudzone masło. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie łączymy pianę z masą serową.
Masę wykładamy na podkład z kruchego ciasta. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 st. C.
Pieczemy około godzinę (samemu trzeba wyczuć odpowiedni moment). Kiedy wierzch sernika zacznie się rumienić, przykrywamy go arkuszem folii aluminiowej.
Zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami by ostygł.
Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kuchareczka pisze:

    Jeszcze nigdy nie robiłam cytrynowego! Jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby do zrobić taki sernik, a uwielbiam ciasta z kremami cytrynowymi i ciasteczka cytrynowe. Dzięki! :)

  2. Uwielbiam serniki, a takie ze skórką cytrynową zwłaszcza …nadaje im ona niesamowity smak:)

  3. Majana pisze:

    Uwielbiam serniki! Kolejny boski sernik ,właśnie go widzę:)
    Pozdrawiam

  4. Maggie pisze:

    Bo w prostocie sila!

  5. Samantha pisze:

    Takie serniki mogę jeść codziennie, wygląda zachęcająco ! Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top