Desery czekoladowe z różnych stron świata

na 25 września 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Czekolada to afrodyzjak i niemal obowiązkowy element podczas każdej, romantycznej kolacji. Ciasta na bazie czekolady, truskawki w czekoladzie popijane szampanem, czy też gorący napój czekoladowy z odrobiną chilli. Sposobów na wykorzystanie tego słodkiego wyrobu jest mnóstwo – każdy zakątek świata ma na niego swój pomysł.

czekolada

Czekolada produkowana jest z kakao oraz masła kakaowego, które otrzymuje się z nasion rośliny nazywanej kakaowcem. Wyróżnia kilka odmian czekolady, ale do najpopularniejszych należą – gorzka, mleczna oraz biała. Więcej informacji o tym co je łączy i dzieli znajdziecie tutaj: http://www.codogara.pl/category/kulinarne-potyczki/. Czekolada bardzo często wykorzystywana jest w gastronomii, szczególnie podczas komponowania deserów. Nieprzesadzone są tu słowa, że każda kostka dosłownie rozpływa się w ustach – czekolada rozpuszcza się właśnie w temperaturze naszego ciała. Wyśmienicie smakuje, a dodatkowo poprawia nastrój – podnosi poziom endorfin i serotoniny, które odpowiadają za samopoczucie, w tym depresję. Gdzie więc czekolada jest najpopularniejsza?

Meksyk – pikantny napój bogów

Meksyk kojarzy się przede wszystkim z pikantną papryczką chilli, dodawaną praktycznie do każdej potrawy. Nie inaczej mogłoby być z gorącą czekoladą, która jest niemal sztandarowym napojem Meksykan. Piją ją do śniadania, w czasie deseru, witają nią gości. Napój dodaje energii, dlatego często zastępuje się nim filiżankę kawy. Masę kakaową zalewa się gorącą wodą lub mlekiem, w zależności od preferencji. Dodatek odrobiny chilli tylko wyostrzy jej smak. Meksyk słynie z wytwórni czekolad, nic dziwnego – jest jej ojczyzną. Jedno co maże zaskoczyć to fakt, że znane nam tradycyjne tabliczki z kakaowca są tu mało popularne. Czekoladę tutaj przede wszystkim się pije.

Belgia – czekoladowe królestwo

Wycieczka do Belgii jest marzeniem każdego smakosza czekolady. Jest tu najwięcej wytwórni, które produkują wyśmienite pralinki. Cukiernie z małymi czekoladkami różnią się nieco od naszych – wyglądają jak galerie sztuki, a pralinki wybieramy niczym złoto u jubilera. Nigdzie na świecie nie znajdziemy tak oryginalnych czekoladek, w aż tylu odsłonach. Ilu producentów, tyle przepisów – a każdy owiany tajemnicą. Pralinki tworzone są ręcznie, co pochłania dużo czasu – stąd też wygórowane ceny deserów. Sztuki wyrabiania małych czekoladek można nauczyć się w specjalnych szkołach, gdzie po kilku latach nauki zdobywa się tytuł Mistrza Czekolady.

Francja – bajeczne ciastko z płynnym środkiem

W składzie niemal każdego francuskiego deseru jest czekolada. Popijając kawę w paryskiej kawiarni kelner z pewnością zaproponuje coś słodkiego, np. chocolate fondant. To ciasto to klasyka francuskiego cukiernictwa. Pyszne, mocno czekoladowe z gorącym, płynnym środkiem. Deser przygotowuje się tuż przed podaniem, żeby nie zdążył ostygnąć. Posypuje się go cukrem pudrem, dekoruje świeżymi owocami lub podaje z lodami – jak w Polsce szarlotkę lub sernik po wiedeńsku. Francuski deser świetnie smakuje, a do przygotowania go potrzeba zaledwie kilku składników. Zbędny jest nawet robot kuchenny.

Czekolada jest składnikiem wielu pysznych deserów, na które przepisy znajdziecie w serwisie Codogara. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Użycie jej w dowolnym deserze gwarantuje sukces – czy jest ktoś, kto jej nie lubi?

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top