Czekolada to afrodyzjak i niemal obowiązkowy element podczas każdej, romantycznej kolacji. Ciasta na bazie czekolady, truskawki w czekoladzie popijane szampanem, czy też gorący napój czekoladowy z odrobiną chilli. Sposobów na wykorzystanie tego słodkiego wyrobu jest mnóstwo – każdy zakątek świata ma na niego swój pomysł.
Czekolada produkowana jest z kakao oraz masła kakaowego, które otrzymuje się z nasion rośliny nazywanej kakaowcem. Wyróżnia kilka odmian czekolady, ale do najpopularniejszych należą – gorzka, mleczna oraz biała. Więcej informacji o tym co je łączy i dzieli znajdziecie tutaj: http://www.codogara.pl/category/kulinarne-potyczki/. Czekolada bardzo często wykorzystywana jest w gastronomii, szczególnie podczas komponowania deserów. Nieprzesadzone są tu słowa, że każda kostka dosłownie rozpływa się w ustach – czekolada rozpuszcza się właśnie w temperaturze naszego ciała. Wyśmienicie smakuje, a dodatkowo poprawia nastrój – podnosi poziom endorfin i serotoniny, które odpowiadają za samopoczucie, w tym depresję. Gdzie więc czekolada jest najpopularniejsza?
Meksyk – pikantny napój bogów
Meksyk kojarzy się przede wszystkim z pikantną papryczką chilli, dodawaną praktycznie do każdej potrawy. Nie inaczej mogłoby być z gorącą czekoladą, która jest niemal sztandarowym napojem Meksykan. Piją ją do śniadania, w czasie deseru, witają nią gości. Napój dodaje energii, dlatego często zastępuje się nim filiżankę kawy. Masę kakaową zalewa się gorącą wodą lub mlekiem, w zależności od preferencji. Dodatek odrobiny chilli tylko wyostrzy jej smak. Meksyk słynie z wytwórni czekolad, nic dziwnego – jest jej ojczyzną. Jedno co maże zaskoczyć to fakt, że znane nam tradycyjne tabliczki z kakaowca są tu mało popularne. Czekoladę tutaj przede wszystkim się pije.
Belgia – czekoladowe królestwo
Wycieczka do Belgii jest marzeniem każdego smakosza czekolady. Jest tu najwięcej wytwórni, które produkują wyśmienite pralinki. Cukiernie z małymi czekoladkami różnią się nieco od naszych – wyglądają jak galerie sztuki, a pralinki wybieramy niczym złoto u jubilera. Nigdzie na świecie nie znajdziemy tak oryginalnych czekoladek, w aż tylu odsłonach. Ilu producentów, tyle przepisów – a każdy owiany tajemnicą. Pralinki tworzone są ręcznie, co pochłania dużo czasu – stąd też wygórowane ceny deserów. Sztuki wyrabiania małych czekoladek można nauczyć się w specjalnych szkołach, gdzie po kilku latach nauki zdobywa się tytuł Mistrza Czekolady.
Francja – bajeczne ciastko z płynnym środkiem
W składzie niemal każdego francuskiego deseru jest czekolada. Popijając kawę w paryskiej kawiarni kelner z pewnością zaproponuje coś słodkiego, np. chocolate fondant. To ciasto to klasyka francuskiego cukiernictwa. Pyszne, mocno czekoladowe z gorącym, płynnym środkiem. Deser przygotowuje się tuż przed podaniem, żeby nie zdążył ostygnąć. Posypuje się go cukrem pudrem, dekoruje świeżymi owocami lub podaje z lodami – jak w Polsce szarlotkę lub sernik po wiedeńsku. Francuski deser świetnie smakuje, a do przygotowania go potrzeba zaledwie kilku składników. Zbędny jest nawet robot kuchenny.
Czekolada jest składnikiem wielu pysznych deserów, na które przepisy znajdziecie w serwisie Codogara. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Użycie jej w dowolnym deserze gwarantuje sukces – czy jest ktoś, kto jej nie lubi?