Focaccia – przepis podstawowy

na 14 kwietnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, który stanowi podstawę do pizzy. Przybiera ona różnorodne formy w zależności od tego, czego potrzebujemy – może to być cienki placek, mogą to być bułki, może to być większy bochenek. Ja najczęściej przygotowuję placki z różnymi dodatkami, lub same, które po przekrojeniu można wypełnić jakimś farszem.

Gorąco polecam wypiekanie focacci na kamieniu do pieczenia pizzy – osiągniemy wówczas doskonały rezultat.

focaccia z oliwkami

przepis podstawowy na focaccię

składniki:

  • 300 g mąki
  • opakowanie suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • oliwa z oliwek
  • sól

przygotowanie:

  1. Jeżeli używamy świeżych drożdży przygotować musimy zaczyn. W tym celu drożdże rozkruszamy do wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce, do czasu aż zaczyn zacznie wyraźnie pracować.
  2. Do mąki dodajemy suszone drożdże i wodę lub gotowy zaczyn ze świeżych drożdży. Dodajemy 1-2 łyżki oliwy, szczyptę soli i wyrabiamy około 10-15 minut.
  3. Wyrobione ciasto wkładamy do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy do czasu, aż podwoi swą objętość.
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek.
  5. Pieczemy około 25 minut w temp 200 st. C. (krócej – około 15 minut w temp. jeśli pieczemy na kamieniu do pizzy).

Smacznego!

focaccia z czerwona cebula

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top