5 pomysłów na słodkie rozpoczęcie dnia

na 10 maja 2016 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Co zrobić, chcąc podarować sobie szansę na udany dzień? Najlepiej powitać go z odrobiną słodkości! Pyszne słodkie śniadanie jest w stanie poprawić humor od samego rana i przepędzić czarne chmury zbierające się nad naszymi głowami.

5-pomyslow-na-slodkie-rozpoczecie-dnia

Słodkie co nieco o tej porze dnia zagwarantuje nam dobre samopoczucie aż do jego zakończenia. Dobrym pomysłem jest dodanie do swojego słodkiego śniadania wyśmienitego kremu z orzechami laskowymi i kakao, czyli Nutelli.

Doskonale sprawdza się ona w wielu przepisach. Ponadto warto wiedzieć, że Nutella powstaje bez używania szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów trans i chemicznych dodatków. Idealnie kremowa konsystencja Nutelli to zasługa oleju, który pozyskiwany jest z owoców plamy, pochodzących ze zrównoważonej produkcji, czyli takiej, która nie powoduje wycinki lasów i zmniejszania habitatów zwierząt. Dlatego też już teraz możemy bez obaw wzbogacać jej pysznym smakiem nasze śniadania. A oto kilka śniadaniowych inspiracji z Nutellą w roli głównej.

Razowe naleśniki z Nutellą

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki razowej
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka błonnika owsianego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • 6 łyżeczek Nutelli
  • 1 banan
  • sos czekoladowy do dekoracji

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie przy pomocy dużej łyżki nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Na każdym z usmażonych naleśników rozsmarowujemy łyżeczkę masła orzechowego, następnie łyżeczkę Nutelli i kładziemy pokrojonego banana. Całość zawijamy i dekorujemy sosem czekoladowym.

Słodki omlet z Nutellą

Składniki:

  • 2 jaja
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Nutella,
  • truskawki (lub inne dowolne owoce)
  • olej (do smażenia)

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, cukier, mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po dużej łyżce ciasta i smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Gotowe omlety smarujemy Nutellą, posypujemy owocami i składamy na pół. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Pancakes z Nutellą i pomarańczami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka sody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • olej (do smażenia)

Dodatkowo:

  • Nutella
  • pomarańcze
  • cukier puder (do dekoracji)

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce gotowego ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe pancakes smarujemy Nutellą. Na każdym układamy cząstki pomarańczy i obsypujemy cukrem pudrem.

Francuskie trójkąty z Nutellą

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • Nutella
  • białko
  • cukier

Z ciasta wykrawamy kwadraty, które smarujemy Nutellą. Następnie składamy je tak, aby miały kształt trójkątów. Brzegi ciasta najlepiej skleić przy pomocy widelca. W ten sposób na naszych ciasteczkach uzyskujemy dodatkowo ciekawy wzorek. Pędzelkiem kuchennym rozsmarowujemy na ciastkach rozbite białko i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Ciastka najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ale również doskonale nadają się do przechowywania przez około 2-3 dni. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie w szkole lub pracy.

Tosty francuskie z Nutellą

Składniki:

  • chleb tostowy
  • Nutella
  • pokruszone herbatniki
  • pianki
  • jajko
  • 2 łyżki mleka

Ubijamy jajko wraz z mlekiem. Na talerzyk wysypujemy pokruszone herbatniki. Kromki chleba smarujemy Nutellą. Do środka pomiędzy chleb wkładamy pianki. Każdy tost maczamy w jajku wymieszanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach. Tak przygotowane tosty smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż pianki zaczną się rozpuszczać. Idealnie smakują ze szklanką mleka.

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top