Bułkowo, radiowo

na 24 marca 2011 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Trochę się spóźniłem z publikacją efektów pieczenia w ramach #110 Weekendowej Piekarni, ale jak mówi Pismo – „ostatni będą pierwszymi”, a ja tej wersji się będę trzymał. Tym razem Gospodyni – Ela z Kartoflanego Pola zaproponowała upieczenie orzechowych bułek drożdżowych.

Byłem przekonany, że dysponuję odpowiednią ilością orzechów włoskich, szybko się jednak przekonałem, że tkwiłem w błędnym stanie. W tej sytuacji nie pozostało mi nic innego jak improwizować i włoskie zastąpić ziemnymi. Wszak orzech to orzech…

Zachęcam Was do wysłuchania audycji radiowej, której gościem miałem przyjemność być. Zostaliśmy zaproszeni, razem z Martą z bloga Nauka smaków, do Radia Łódź, gdzie opowiadaliśmy o kulinarnym blogowaniu. Ze względu na ograniczenia Youtube, całość została podzielona na trzy części.

Przepis na Bułeczki pszenne pełnoziarniste z orzechami włoskimi

Przygotowanie: 20 min
Czas całkowity: 2 godz.
Ilość porcji: 4 bułki

Składniki:

65 g orzechów włoskich bez łupin (ja akurat użyłem takiej samej porcji orzeszków ziemnych)
165 g mąki pszennej z pełnego przemiału
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki brązowego cukru
50 ml letniego mleka
2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich (użyłem oliwy)
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko

Przygotowanie:

Odłożyć 4 połówki orzechów do przystrojenia bułek, pozostałe rozdrobnić w moździerzu lub zetrzeć na drobnej tarce. Make wsypać do miseczki, w środku zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć droższe. Dodać cukier i nieco mleka, wymieszać. Odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Następnie dodać pozostałe mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, z których uformować bułki. Układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć nożem na krzyż. Żółtko wymieszać z 1 łyżka wody, mieszanina posmarować bułki. Do środka każdej bułki włożyć połówkę orzecha włoskiego.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. próba_smaku pisze:

    Kuba dzięki:) Jestem przeszczęśliwa. Upiekłam swój pierwszy chleb. Wyszedł pyszny:) Zobacz sam:)

  2. Kuba pisze:

    Marta, chleb orkiszowy jest bardzo smaczny i gorąco polecam! Ja go wstawiłem do zimnego piekarnika, ponieważ piekłem go w glinianej formie. Jeśli użyjesz zwykłej keksówki to spokojnie możesz wstawić (a nawet powinnaś) do nagrzanego. Powodzenia!

  3. próba_smaku pisze:

    Kuba robię chleb orkiszowy z Twojego przepisu. Czy wstawia się go do zimnego piekarnika??

  4. proba_smaku pisze:

    Kuba świetnie, że wstawiłeś audycję! Właśnie szukam u Ciebie jakiegoś prostego chlebka, na pierwszy raz:)

  5. Ojciec Dyrektor pisze:

    Fajna audycja i nawet ja się załapałem na wzmiankę. :)

  6. karto_flana pisze:

    Ciekawa odmiana z innymi orzechami :) W kazdym badz razie wygladaja pysznie :) Dzieki za audycje, poslucham w wolnym czasie :)

  7. Komarka pisze:

    Gratuluję występu! :) A orzechowe bułeczki idealne na drugie śniadanie :)

  8. Majana pisze:

    Jak wiesz, audycji słuchałam :)
    A buleczki bardzo mi się podobają, łapię jedną:)
    Pozdrowienia.

  9. kulinarne-smaki pisze:

    O jeju one muszą być pyszne. Poczekaj z jedną już po nią biegnę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top